yatak yaraları ( bası yaraları ).
cuma günleri cildiye ile ilgili sorularınız varsa watsappta yanıtlama günüm diye yazmıştım sabah.çok farklı alanlardan sorular geldi.. ama bugün yatak yaraları ile ilgili çok fazla soru geldi. çok zor bir durum hem hasta, hem hasta yakınları için…ben de yaşadım annemde yatan hasta sıkıntılarını. biliyorum o yüzden sadece ilacını yapmakla kalmadığım bir alan bu.
yatak yaralarında doku onarımı yapacak oraya nemlenme ve derinin kolojen doku sentezini yapmasını destekleyecek maddelerle yapılan pomadlar çok iyi geliyor.. medikal ozon da bu alanda hücreler arası oksijen iletisi sağladığı için onarımı hızlandırıyor ve ayrıca dezenfektan etkisinden dolayı yarayı temiz tutuyor.
bası yarası oluşumunda yapacağınız en kritik müdahale yaranın oluştuğu ilk günlerdir. kırmızı kantaron yağı da sıklıkla önerilir yatak yaralarında. derinleşmemiş yarada ozon gazı eşlik eden kırmızı kantaron yağı ilk günlerde iyi gelebilir.. ancak bunun da orijinal ve diğer yağlarla seyreltilmemiş olduğundan emin olmalısınız. rengi gerçekten kırmızıdır güneşte uzun süre bekletilmiş kantaron yağının. kantaronun iyi gelme sebebi nemlendiriciliğidir. ancak yara derinleştikçe yeterli gelmeyecektir. derinleşen ve çapı büyüyen bası yaralarında enfeksiyon riski artar. o nedenle bir an önce konusunda uzman bir doktorun reçete edeceği tedaviye geçmek gerekir.
nem şu açıdan önemlidir cildin kendinde onarım gücü bulması ve bir tedavi uygulanıyorsa o maddelerin orada oluşan nem sayesinde yani hücreler arasında hareket eden su sayesinde taşınıp etkin alanda kalmasına yol açışıdır. bu alanda çok özel reçeteler geliyor bana. işini bilen doktorlardan gelen çok özel hammaddeler içeren formüller. sadece nemli tutmak yetmez çünkü. doku onarımı yapacak o bölgede çalışacak maddelere de ihtiyaç vardır.
hasta tamamen felçse havalı yatak kullanılması önemli. çarşafların gergin ve temiz olması. yara bakımında en önemlisi yaranın hava almasıdır. bunun dışında kullanılan çarşaf alez ve benzeri ekipmanlar da nefes almalı.
hastanın hareket ettirilmesi çok çok önemlidir yatan hastada. bu konunun özellikle altını çizmek isterim. hep yatay pozisyonda kalan hastada dokular hep aynı yönde yer çekimine maruz kalır. ve tabii ki deri ve alt tabakaları da. bu da dokuda ayrılmalara sebep olur kısa süre içinde. aşağı doğru yani hep aynı yönde çekilmeye maruz kaldığı için..yanlardan yastıklarla da desteklense hastaya oturma pozisyonu verilmesi mümkünse fizyoterapist yardımıyla ayağa kaldırılması önemlidir. hasta kendi başına oturamıyorsa yanlardan destekle de olsa bu ihmal edilmemeli.... ayakta tutulması yer çekiminin açısını değiştireceği için çok daha fazla önemli.. hem de dolaşımı sağlayacağı için ki bu hem deri, hem de barsak hareketleri için son derece gerekli.. sıklıkla yatakta çevrilmesi son derece etken unsurlar yatan hastanın sağlığı için. felçli kişi ayağa kaldırılmaz demeyin. uzman birisi eşliğinde olur. annem 3.5 yıl hiç bir yeri tutmayarak yattı ve biz ona yürüme bandı yaptırmıştık evde. fizyoterapist gelip bacaklarına tahta bağlayarak ve yardımla yürütüyordu. iki kişi iki yanından kollarının altından tutuyor ve uzun tahtalar bağlanmış bacaklara iki yandan yürüme adımları attırıyorlardı.. ve bu hareketler ve yer çekimi değişik açıdan gelmesi sayesinde ve tabii ki benim sürekli yaptığım pomadlar ve titiz bakım sayesinde yatak yarası olmadan yaşadı 3.5 yılını. ölümüne kadar geçen sürede yara olmasına izin vermedik hiç..
bir de gördüm ki bu tür sorunlar sosyal medyadan paylaşıldığında herkes aklına göre bir şey öneriyor. arkadaşlar lütfen bu konularda her duyduğunuzu hastaya iyilik gibi direk yap diyerek iletmeyin. bilmek böyle bir şey değildir..yok ballı tuz, yok falanca ot. bu ciddi bir konudur. yatak yarası o kadar hızlı ilerler ki vebali sizin olur.
eczacı aynur uluç
bulvar eczanesi-aksaray
05072525605