facebook twitter instagram youtube html5 sitemap Bizi Takip Edin

Uzman Doktor Metin Oğuz ile Rosacea ( gül) hastalığını konuştuk

Uzman Doktor Metin Oğuz ile rosacea ( gül) hastalığını konuştuk

Ecz. Aynur Uluç: biliyorsunuz nisan ayı, rosacea farkındalık ayı olarak ilân edildi. ve bu konuda çokça paylaşım yapıldı. siz bu konuda neler dersiniz? Dr. Metin Oğuz: Nisan ayı Rosacea farkındalık ayı imiş. Biz her gün farkındayız çünkü en az günde üç hasta bu şikayet ile geliyor.

Uzman Doktor Metin Oğuz ile rosacea ( gül) hastalığını konuştuk

Bu rahatsızlık genetik yatkınlık zemininde yağ bezleri damarlar ve demodex denen mite’ların çeşitli derecede etkileşiminden oluşur. Tedavi için baskın etmenin düzeltilmesi, kontrol altına alınması gerekir. Bu hastalıkta standart tedavi yerine iyi bir muayene ile baskın semptom ve etmenlerin kontrol altına alınması önemlidir.

Görseldeki fotoğrafta yüzde sivilceler ve kaşıntı şikayeti ile gelen hastanın yüzündeki demodexler dermoskop camına yapıştı. Bu görüntü Rosaceada rol alan, yüzde yağ gözeneklerinde yaşayan “demodex” denilen parazitleri gösteriyor.

Ecz. Aynur Uluç:
hakikaten çok ilginç bir görüntü bu, demek bunlara karşı mücadelemiz. bu konuda yıllardır ilaç yapıyoruz; bilgiye de meraklıyım biliyorsunuz, sizden çok şey öğreniyorum. o halde hastalarınıza ivermektin kremin yanında önerdiğiniz yüz yıkama jeli sadece içerdiği çay ağacı yağının antiparaziter özelliği ile değil, jelin bünyesindeki temizleme özelliği ile de işlevli oluyor demektir bu. ben öyle anlıyorum bilgileri birleştirince. şimdi düşünürken aklıma bir fikir geldi eskiden sıklıkla eritromycin ve metronidazolün birlikte farklı oranlarda kombin edildiği jeller yapardık ve semptomları rahatlatmak konusunda sonuçlar çok iyiydi. metranidazol oranı % 3- 4'e kadar çıkabiliyordu. halâ metranidazol içeren reçeteler geliyor. bu ikisi kombine edilse nasıl olur sizce, ne dersiniz; bu konudaki fikriniz nedir?

Dr. Metin Oğuz:
Metranidazol de demodexler için veriliyordu. Daha iyisi varken ne gerek var. Her hasta özel değerlendirmeli. Gerekirse lazer tedavileri ile damarlar daraltılmalı ya da retinoid tedavilerle yağ bezlerinin küçültülmesi gerekir.
Ecz. Aynur Uluç:
yok ben ivermektin krem yerine değil de, çok zorlu vakalarda bir seçenek olarak ivermektinle kombin edilse etkisi artar mı gibilerden ya da ivermektin krem içine belli oranda eritromisin katılsa gibi düşünmüştüm. ama haklısınız; sonuçlar çok iyi. rosaceaya sebep olan sorun, demodeks ise pek gerek kalmıyor başka katkıya. yaptığımız kremi sadece kızarık bölgeye değil, tüm yüze veriyorsunuz.

Dr. Metin Oğuz:
Evet, öyle yapıyorum. Çünkü yüze özel ışık altında bakıyorum ve gözle görülmeyen parazitlerin kirpik diplerine kadar yayıldığını görüyorum. Hastanın rosaceasında demodex varsa başarılı bir tedavi için tüm yüzden uzaklaştırmak gerekiyor. Anaerob bir parazittir. Yağ bezinin içinde baş aşağı yani kafası içerde olacak şekilde yaşıyor. Bunu size gönderdiğim fotoğraflarda da görebilirsiniz. Rosacea kompleks bir durumdur. Damarlar yağ bezleri ve demodexlerin çeşitli derecede etkileşimi ile gelişir. Genetik yatkınlık da vardır. Rosacea = demodex değildir. Kortizonlu kremlerin yanlış kullanımı ile de gelişebilir. Tedavisi sabır gerektirir. Baskın bulgu ve sebeplere göre tedavi edilebilir. Tekrarı önlemek için genişlemiş damarların ve yağ bezlerinin küçültülmesi gereklidir. Yüzdeki ince kılcal damarlar lazerle büzülüp giderilirse rosacea da geriler.

Ecz. Aynur Uluç:
lazer yaz aylarında uygulanabilir mi?

Dr. Metin Oğuz:
Yara bere oluşturmadığı için tüm yıl uygulanabilir. Çünkü yara bere olmadan leke olmaz. Kırmızı yüze lazer uyguluyoruz. Ancak önceden muayene etmek isteriz başka ilaç tedavileri de gerekebilir. Ayrıca söylemeliyim ki; rosacea hastalarında 3 kat daha çok psikiyatrik bozukluk, 6 kat obsesif kompulsif bozukluk, 8 kat daha fazla panik bozukluk görülür. Rosacea hastalığını stres ve diğer sıkıntıların arttırdığı ve şiddetlendirdiği doğrudur. Uygun tedavi rosaceayı azalttığı gibi psikolojiyi de düzeltebilir.

Ecz. Aynur Uluç:
maalesef halk arasında rosaceanın çaresi yok gibi bir yaygın inanç var. rosa teşhisi koyup uygun tedaviye ulaşamadığı için veya kortizon kullanımı ile yüzü daha da kötüleşmiş olduğu için bizden bu konuda uzmanlaşmış doktor ismi soran çok fazla hasta oluyor. hastalık her ne sebeple olursa olsun; ona ilişkin çareler var gördüğüm kadarıyla... altını çizmek için tekrarlamam gerekirse demodekste topikal kremlerle, genişlemiş damarlarda bölgeye lazer uygulayarak, yağ bezlerinin küçültülmesi için retinoidlerin kullanımı şeklinde özetleyebilirim sanırım söylediklerinizi. muayene sonucunda doktor en uygun tedaviye karar verecek ve sağlayacak. o nedenle bu konuda da hastanın durumuna göre en doğru yaklaşımı gösterecek doktoru bulmak çok önem kazanıyor. tüm değerli katkılarınız için çok teşekkür ederim. eklemek istediğiniz bir şey var mı son olarak diyebileceğiniz bir cümle mesela..

Dr. Metin Oğuz:
Rica ederim. Cümlem şu olabilir ki her şikayet için geçerli Hastalık yok HASTA vardır ve her hastanın tedavisi kendine özeldir.

Ecz. Aynur Uluç