facebook twitter instagram youtube html5 sitemap Bizi Takip Edin

darier hastalığında LDN kullanılabilir mi?

darier hastalığında LDN kullanılabilir mi?

darier hastalığında LDN kullanılabilir mi? bugün Başakşehir hastanesinden dr Ozan beyle konuşuyordum. soyadını bilemiyorum üzgünüm yazamıyorum o yüzden.. söz LDN ye gelince ve ilacı yaptığımızı öğrenince "aa bu ilaç darier hastalığında olabilir" dedi. bunu dediği andan bu yana darier hastalığı var gündemimde aklımda. hiç duymamıştım bu hastalık nedir... ne değildir..

çok çok seyrek rastlanan bir vakaymış.. hemen google amcaya sordum görselleri tarattım webde okumadan önce.. görsellerden gördüğüm kadarıyla da topikal retinoidler kullanılır sanki bu vakada diye düşünmeye başladım. retinoidler keratalize ettiklerine göre. ve alfa hidroksiasitler.. topikal olarak etki ederken LDN de neden içerden çalışmasın. daha webde nedir diye bakmadan başladım fikirlerimi söylemeye .heyecan yapmıştım bir kere hele Zafer hocanın öyle bir hastası var deyince Ozan bey, konu hepten ete kemiğe büründü içimde.

"Darier hastalığı, keratozis folikülaris veya Darier-White hastalığı olarak da bilinen, keratinizasyon bozukluğu ile karakterize, deri, tırnak ve mukoza tutulumunun görüldüğü genetik geçişli bir hastalıktır. diyordu.. evet galiba okey.. olurdu sanki.. sonra okuduğum metinlerde oral retinoidlerin en etkili yol olduğunu görünce hepten rahatladım. garip bir haz duydum içimde.. hastalığı bilmeden nedir diye bile okumadan keşfetmiş olmaktan. varsın beni dermatoloji kongrelerine doktor değilim diye almasınlardı..

aklıma hemen Memorial hastanesi'nin değerli doktorlarından prof.dr Necmettin Akdeniz ve doç dr. Ayşe Serap Karadağ geldi; onlara sormak için can atarken ki Ayşe hocamla konuşmaya henüz vakit bulamadım. topikal retinoidler zaten Ayşe hocamın kitap yazdığı alan.. zamana karşı yarışırken google'a keratozis folikülaris yazınca Necmettin Akdeniz'in de içinde olduğu bir çalışma karşıma çıktı.. onun ismini de görünce heyecanla okudum tabii.

"Tedavisi genellikle tatmin edici değildir. Hafif tutulumlu olgularda üre veya laktik asit içeren nemlendiriciler hiperkeratoz ve skuamı azaltır. Özellikle yaz aylarında sıcak ortamlardan kaçınma, güneşten koruyucu kremler alevlenmeleri önler, Topikal tedavide düşük ve orta potent steroidler, adapalane ve tazarotene jel gibi topikal retinoidler kullanılır. Daha şiddetli olgularda ise oral retinoidler (asitretin, isotretinoin, etretinat) tercih edilir ve olguların % 90’nında iyi yanıt elde edilmiştir. Sekonder bakteriyel süper enfeksiyonların profilaksi ve tedavisi için oral antibiyotikler verilebilir . Cerrahi olarak dermabrazyon, elektrocerrahi ve Mohs mikrocerrahisi yapılabilir. Tedaviye dirençli plakların karbondioksit lazer ve Er-YAG lazer ile tedavisinden başarılı sonuçlar alınmıştır." diye bitiyordu yazı.

hemen yazdım kendisine, o heyecanla bir yandan da Ozan beyle konuşuyorum. Zafer hocamın da fikirlerini alacağım bu konuda dedi ya..oo süper. kesinlikle duymak isterim..

Necmettin hocam da bu arada darierde LDN kullanımına sıcak baktı. olabilir diye düşündü.. yakında başka bir vakada bir hastasında kullandığı tazorotenin bunda da iyi gelebileceğini söyledi.. . ki çalışmalarını anlatan yazıda zaten söz etmişlerdi tazoretenden.. (bkz..yukarıda alıntıladığım bölüm) ve tedavide mikstür yapılabileceğinden söz etti.

benim de içimde binlerce duygu mikstürü birden oluşurken hemen LDN ve Darier hakkında çıkmış yazılara baktım; ingilizce bir metinde söz ediliyordu.

Results: The clinical response to naltrexone varied after 12 weeks. The four patients with severe Darier disease showed worsening after initial improvement during the first 4 weeks, whereas the two patients with a mild to moderate clinical manifestation clearly improved, showing almost full remission after 12 weeks with complete flattening of the keratotic papules."

hailey hailey hastalığında işe yaradığını deneyimlemiştik LDN nin.. prof.dr. mehmet salih güler'in hailey hailey olan bir hastasını 1yıl boyunca takip ettim. her doz değişimi ilacını yaptıkça durumunu okuyordum. ve antalya'da bir hastamız vardı yine LDN tedavinde olan ki o da hailey haileydi.. onda da sonuçlar iyiydi.. kendisi de doktor olduğu için kendi tedavisini kendisi takip ediyordu..

"Darier disease is a rare autosomal-dominant genodermatosis with a loss of function of a Ca2+ -ATPase pump (SERCA2-pump). Clinically, the disease is characterized by red-brown keratotic papules mainly in seborrhoeic areas and has only limited and unsatisfactory treatment options. Previously, low-dose naltrexone was described as a successful treatment option in Hailey-Hailey disease, a genodermatosis with a genetic mutation coding for a similar loss of function of a Ca2+ -ATPase pump (hSPCA1-pump)."

arada eczaneye başka hastalar geldi.. onlarla konuşmak gerekti filan derken kapanma saatimiz geldi.. şimdi o hiç tanımadığım ve henüz hiç bir bağlantımız olmayan darrierli hastayı düşünürken terasta; birden bir kuş kanadından bu tüyü bıraktı kucağıma.. ben de uslanmaz bir şiir delisi olarak heyecan yaptım tabii.. bir işaret gibi geldi bana. bence bu hasta iyi olacak. içimde hissettiğim bu..

aslında Ozan beyle konuşmamızın başlangıcının darierle filan hiç ilgisi yoktu. atropin % 1 krem yapar mısın demişti bir başka hastası için.. ve bir başka vaka için tabii ki; ben de tabii ki yaparım ama bunu istediğinize göre hasta terliyor.. ve zaten hasta terliyorsa jel bazında yapalım diye önermiştim. o da bu kapsamdaki yabancı ilacın pomad bazında olmasının ona da anlamsız geldiğinden söz ediyordu ki konuşma buralara geldi..

iyi olacak hastanın doktor ayağına gelir demişler ya.. Çam Sakura Şehir Hastanesi'nden doç. dr. Zafer Türkoğlu hocanın hastası olan darierli hasta iyileşecek görün bakın. doktorların işine karışılmaz ama içime öyle doğdu şimdi. sanki ilacı kullanacakmış gibi geliyor bana.. yarın onunla da direk temas kurarım zaten.. Ozan beyden bir yanıt gelsin önce bir kendi aralarında konuşsunlar.. fonksiyonel tıp uzmanı dr. Şeref Vardı'nın da fikrini almak isterim bu konuda.. aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı da olan Şeref bey MS'dan fibromiyaljiye, haşamitoya kadar pek çok vakada LDN kullandığını söylemişti bugüne kadar... Türkiye'de kullanımı yeni yeni başlayan bu ilacın seyir defterinde benim de payım olduğu için bir sağlıkçı olarak çok mutluyum.

haydi bakalım, yarın ola hayır ola diyorum.. atropin krem lazım olan hasta zaten iyileşecek.. onu hazırlarım o kolay.. ben asıl bu konuda neler öğreneceğim yarın. onu çok merak ediyorum. kuşun kanadından düşen bu karalı aklı tüye de bir teşekkür öpücüğü kondurdum demin, o hastanın yerine.. gerisi iyilik güzellik..

aynur uluç